Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis Schijndel

Lezing op 11 maart door Maaike Meijer

Op maandag 11 maart zal Maaike Meijer, de auteur van ‘Hemelse mevrouw Frederike’ spreken in het Napoleonskerkje. Zij zal vertellen over het leven en werk van Frederike ‘Fritzi’ ten Harmsen van der Beek. Wij willen u van harte uitnodigen hierbij aanwezig te zijn.

Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. ‘Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten’ werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator. Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, ‘Fritzi’, werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van villa Jagtlust in Blaricum, een door haar bewoonde villa, die een artistieke vrijplaats werd voor een grote groep schrijvers en kunstenaars. Daardoor ontstond rondom ‘Fritzi’ nogal wat mythevorming. In Gerard Reve’s autobiografische reisbrievenboek ‘Op weg naar het einde’ (1963) figureert ze als ‘mevrouw Oofi’, de drankzuchtige, kettingrokende en theatrale eigenaresse van een villa in ’t Gooi waar het voor de Amsterdamse bohème goed toeven is. In de roman ‘Liefdesschijnbewegingen’ (1963) van Remco Campert, een van haar vele exen, stonden zij en haar broer Hein model voor het stel Trix en Lex.
De biografie van Maaike Meijer vertelt een ander verhaal. Harmsen van Beek was nog zoveel meer dan het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield. Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.
Maaike Meijer (1949) is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Eerder publiceerde ze onder meer de veelgeprezen biografie van Vasalis (2011). In 2015 werkte ze mee aan ‘Stoeten ritseldingen’, het schrijversprentenboek over F. Harmsen van Beek.

De avond vangt aan op 11 maart om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 in het Napoleonskerkje, Hoofdstraat 150, Schijndel. U kunt zich aanmelden via onze website: http://www.vriendenjanheesters.nl/aanmelden-voor-lezing (bij voorkeur).  Klik hier voor aanmelden

Ook kunt u zich bij het museum mondeling of telefonisch aanmelden (dinsdag tot en met zondag 13.00 – 17.00 uur: 073-54 922 76). Voor Vrienden is de lezing gratis. Niet-vrienden zijn van harte welkom, zij betalen € 7,00.

Bestuur van de Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis.
Paul van den Acker, Anne-Marie Cornelissen, Jan Geerts, Yvonne van Abeelen