Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis Schijndel


Lezing op 11 februari door Wieteke van Zeil

Op maandag 11 februari zal Wieteke van Zeil, de auteur van de geroemde serie ‘Oog voor Detail’ uit de Volkskrant komen spreken in het Napoleonskerkje maar ook tips en adviezen geven om uw opmerkzaamheid te vergroten.

Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) begon met haar eerste iPhone rond 2010 foto’s te maken van details in schilderijen en merkte dat deze beelden, eenmaal geïsoleerd uit de context van het schilderij, naast een kunsthistorische ook een nieuwe waarde krijgen. En ontdekte zo nog meer hoe kunstenaars vaak al honderden jaren geleden zagen wat ons nu geregeld nog ontgaat: essentiële details over hoe mensen leven, lijden, liefhebben, worstelen, en genieten.
In de Volkskrant heeft zij een wekelijke rubriek ‘Oog voor Detail’ en heeft ook een boek geschreven “Goed kijken begint met negeren”, een gids voor iedereen die beter wil kijken. Wieteke van Zeil laat zien dat kunst daarbij kan helpen: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, en ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen. Ze verbindt de mooiste kunstdetails soepel aan ons dagelijks leven. Ze geeft praktische tips om met meer gemak en plezier naar kunst te kijken, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten over hoe wij waarnemen. Van Zeil laat zien dat onvermoede details een nieuwe wereld kunnen openen. Door haar uitleg maakt het je tot een meer opmerkzame kijker, in het museum en daarbuiten. Advies: neem pen en papier mee!

Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) schrijft sinds 2003 over oude meesters en moderne mores in de Volkskrant, en zoekt af en toe culturele context bij het nieuws van de dag. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, werkte enkele jaren in musea en organiseerde debatten over kunst en diversiteit.

De lezing vangt aan om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 in het Napoleonskerkje, Hoofdstraat 150, Schijndel.
Reserveren via de link hieronder of telefonisch (073-5492276) of persoonlijk bij het museum.

Klik hier voor aanmelden