Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis Schijndel

Lezing op 1 oktober door Arjen Fortuin

Arjen Fortuin (Amsterdam, 1971) studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam en Madrid. Tijdens zijn studie schreef hij voor het faculteitsblad Babel, later werd hij redacteur van Folia, het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij redacteur van Biografie Bulletin en Historisch Nieuwsblad. Van 1998 tot 2017 schrijft hij voor de bijlage Boeken van NRC Handelsblad, in 1999 werd hij redacteur van diezelfde bijlage en in 2005 coördinator literatuur. Hij schreef voornamelijk over Nederlandse literatuur en verder over geschiedenis en sportboeken. Vanaf september 2017 verruilde hij de literatuur voor tv. Wij heeft een column over TV-programmas in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl.

In 2015 verscheen van zijn hand een biografie over Geert van Oorschot. Van Oorschot (1909-1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en dikwijls ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Uit gezocht geld, deskundige vertalers en een klassieke boekverzorging smeedde Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij tal van contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven. Zijn boeken Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst behoren tot de winstgevendste publicaties van Uitgeverij Van Oorschot. ‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven,’ schrijft Arjen Fortuin in zijn biografie.
Op 1 oktober vertelt Fortuin meer over het leven van Van Oorschot en zal hij ook ingaan op het schrijven van literatuur- en tv-kritieken.

De lezing begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur bent u welkom in het Napoleonskerkje van architect Steven Woudstra, Hoofdstraat 150 in Schijndel. Reserveren via de link hieronder of telefonisch of persoonlijk bij het museum.

Klik hier voor aanmelden